Munkavédelmi koordinátor – láthatatlan kötőanyag a biztonsághoz

A legtöbben tudják, hogy az építőipar területe meglehetősen sok munkavédelmi kockázattal jár. Egy veszélyes üzem, ahol senki sem vonja kétségbe a munkavédelmi koordinátorok kötelező jelenlétét. Azt azonban, hogy ezek a biztonságvédelmi és egészségvédelmi szakemberek mikor és milyen hatáskörrel lépjenek be egy építkezés folyamatába, már annál nagyobb kétség övezi.

Egy Európai Uniós felmérés szerint az építőipari balesetek több mint fele a tervezés hiányosságára, a kivitelezés szervezetlenségére, illetve a különböző vállalatok hibás együttműködésére vezethető vissza. Az okok, az építkezés megkezdése előtt meghozott döntésekben keresendők. Éppen ezért javasolják a www.activesafety.hu szakértői a koordinátor körültekintő kiválasztását és alkalmazását.

A munkavédemi koordinátor feladata nemcsak és nem elsősorban a kivitelezés idejére tehető. Már tervezéskor fel kell lépnie: biztonsági és egészségvédelmi tervet készít, és összeállítja a későbbi munkákhoz szükséges dokumentációt. Ezután ügyel arra is, hogy a kivitelező és az ingatlantulajdonos  ezeket a biztonsági és egészségvédelmi terveket be is nyújtsa a tervpályázatokhoz.

A munkavédelmi koordinátor körültekintő alkalmazásának azonban nemcsak időbeli kérdései vannak. A biztonsági és egészségvédelmi koordinátornak nem áll jogában intézkedéseket kezdeményezni a munkavállalók irányába, hanem csupán a vállalkozások felé tehet utasításokat, ajánlásokat. Ettől csak abban az esetben terjedhet tovább a felelőssége, ha az építtető és a vállalkozók erre szerződésben meghatalmazzák. A munkavédelmi koordinátor alkalmazása cégek feletti érdek, hiszen a legfontosabb a biztonság – ő pedig pont ahhoz járulhat hozzá, hogy a különböző vállalkozások dolgozói ne veszélyeztessék egymás az építési területen.